Canna eilandserie

Deze mooie eiland serie bevat mooie krachtige planten met kleurige bloemen!

In de tropen bloeien Canna’s het hele jaar. Hier produceren ze vanaf half juli bloemen. In zonnige zomers gaan ze daarmee door tot de eerste nachtvorst. Ook als bladplant zijn canna’s de moeite waard. Sommige soorten hebben donker of gestreept loof en geven de border een tropische tintje.

Officieel horen canna’s bij de bol- en knolgewassen. Net als irissen en sommige anemonen maken ze zogenaamde wortelstokken of rhizomen. Dat zijn dikke, ondergrondse stengels. Aan de bovenkant van de wortelstokken zitten ‘ogen’ (knoppen waaruit de stengels groeien); aan de onderkant worden de wortels gevormd.

Ze zijn er in soort en maten, kleintjes van minder dan een halve meter tot reuzen van 2-3 meter. De kleinere doen het goed in potten of in de border. De grote meer als achtergrond beplanting. Canna’s hebben geen bezwaar tegen onderbegroeiing, ze stellen een koele voet zelfs op prijs. Voorwaarde is dan wel dat er wel voldoende vocht en voeding is.

Canna’s komen mooi tot hun recht in een groep, en in een groep worden ze vaak groter.

Op een lichte plek in de kamer doet Canna het ook uitstekend als bladplant. Bloemen worden er binnenshuis meestal niet gevormd. Houd de planten ’s winters, wanneer ze nauwelijks groeien, aan de droge kant. Geef in de zomer volop water en mest. Of bewaar ze donker en koel net als de canna’s uit de tuin

Verzorging

Voorjaar

Omdat de planten niet bestand zijn tegen vorst, kun je de wortelstokken pas na half mei in de volle grond planten. Het is echter ook mogelijk om Canna eerst (vanaf begin april) voor te trekken in een pot, dat levert een flinke voorsprong op. Plaats ze in een niet te ruime pot, de rhizoom moet er net inpassen. In het begin zijn de rhizomen gevoelig voor rotting door teveel vocht en kleine pot vermindert te kans op teveel water geven. Zet de potten op een warme, lichte plek en geef zodra de groei begint regelmatig water. Na half mei mogen de jonge planten de tuin in. In de eerste weken waait het jonge groen soms een beetje kapot, maar de planten herstellen zich snel. Houd bij het planten een onderlinge afstand aan van ongeveer 30 cm, de plantdiepte bedraagt 10 cm. Canna's zijn zeer tolerant voor wat betreft de grondsoort en vochtigheid. Wel staan ze liefst zonnig en wat beschut in (licht) vochtige grond net als bijvoorbeeld de Clematis houden ze van relatief koele voeten, kop in de zon voet in de schaduw. In het groei seizoen kunnen veel soorten ook in het moeras van de vijver staan, of zelfs tot 10 centimeter onder water.

Verwijder voor het oppotten of planten oude stengels en dode wortels weg en snijd de wortelstok meteen 'op maat’, dan kun je ze gemakkelijk oppotten.

Soms zijn de planten zo groot geworden, dat ze in het voorjaar kunnen worden gedeeld en opnieuw geplant. Snijd de rhizoom aan stukken, zorg ervoor dat elke stuk een groeipunt heeft. Het delen kan zowel voor het oppotten of voor het uitplanten.

Canna's kunnen ook het hele seizoen in potten op bijvoorbeeld het terras groeien, dan is een 10 liter pot is een goede maat hierin kan zich een flinke bos ontwikkelen.

Praktisch is het om de canna'ss met pot en al in te graven, dat is makkelijk op te graven in de herfst. Snijd de bodem voor het grootste deel uit de pot zodat de wortels de ruimte hebben. En zorg voor compost en/of mest onder de pot. Vijvermanden werken ook prima.

Zomer

Omdat canna’s in korte tijd vanuit een kale wortelstok een massa bladeren en bloemen produceren, hebben ze veel vocht en voedingsstoffen nodig. Voeg daarom een royale hoeveelheid organische mest(korrels) en compost toe aan het plantgat. Ook tijdens het groeiseizoen is het belangrijk om regelmatig bij te mesten. Canna's geef je niet te snel teveel mest.

Dat geldt nog sterker voor canna’s in potten. Mest canna’s in potten bij voorkeur bij met een meststof met een hoog kaligehalte. Ondanks hun hoogte hoef je canna’s niet op te binden. De stengels zijn stevig genoeg.

Voorkom dat de bloemen nat worden bij het water geven dan blijven ze langer goed.

Mocht blijken dat een Canna toch op de verkeerde plek staat, of het in een pot toch niet zo goed doet dan kun je ze het hele seizoen door verplanten, wel zeer goed water geven.

Uitgebloeide bloemen verwijderen bevordert te herbloei, soms zijn er duidelijk nieuwe bloemaren zichtbaar . Behalve als je zaad wilt winnen.

Herfst

Na de eerste nachtvorst, als blad en bloemen zijn bevroren, moeten de wortelstokken met kluit en al worden gerooid. Snijd het blad ongeveer een handbreedte boven de grond af. Canna's uitgraven en met aarde en al bewaren. De kluit voorkomt dat de wortelstokken te veel vocht verliezen. Controleer desondanks tijdens het bewaren af en toe of de wortelstokken toch niet aan het uitdrogen zijn. Maak ze zo nodig een beetje nat.In pot gekweekte canna’s kun je met pot en al laten overwinteren op een vorstvrije, droge plek bij een temperatuur van minimaal 9 graden. Zorg dat de wortels niet te nat zijn,dan gaan ze rotten en schimmelen

Als je de canna's met pot en al had ingegraven, de potten uit de grond trekken, Er blijven gaten achter die je kun vullen met een (even grote) pot met voorjaarsbollen of winterplanten.

Vermeerderen

Delen

Canna's kun je vermeerderen door de wortelstokken in stukken te snijden waarbij je zorgt voor minimaal 1 liever 2-3 groeipunten per stuk.

Zaaien

Behalve delen kun je Canna’s ook zaaien. De zaden zijn zo groot als erwtjes en bikkelhard. Ze hebben een bolle en een platte kant. Voor een snellere kieming is het beter om de bolle kant met een vijl of schuurpapier te bewerken, tot het witte gedeelte van het zaad te voorschijn komt. Gebeurt dat niet, dan duurt het kiemen minstens een jaar, anders een week of wat! Week de zaden een etmaal in lauwwarm water, stop ze in een potje met zaaigrond en zet ze in de vensterbank. In maart gezaaide planten kunnen hetzelfde jaar nog bloeien. Op een koele, droge plek houd het zaad lang z’n kiemkracht.

(bron: https://tuin-wiki.nl)